Partner oldalaink

 

 

 

 

 

 

 

             

 

 

2011. 7. 30-án a Pike Outdoor nyíltnapon jártunk Tiszaugon. Élményekben gazdag találkozó volt, ahol barátok együtt elmélkedtek a horgászat örömeiről. A beszámolót a nyílt napról remélem a résztvevők megírják, hiszen a legjobb írás jutalomra vár! Együtt pergethetünk az I. DROP SHOT BARÁTI TALÁLKOZÓN. 

 

Én most csak a helyszínt mutatom be:

 

 

A Tiszaugi holtág kezelője a Király és társa Kft. részéről Halász Gyula halőr ismertetett meg bennünket ezzel a gyönyörű természetes vízzel.

 

2008 óta áll a cég kezelésében ez a csodálatos arcát mutató holtág. Gyula rendkívül jól ismeri a vizet, hiszen itt született a faluban, és a vízparthoz közel lakik. A Tiszaugi holtág a maga 53 Ha vízfelületével egy patkó alakot alkot, a víz mélysége átlagosan 2,2 m – és 3,5 m között van, a sekélyebb területek a patkó alak két végén találhatók.

A víz kezelője szinte havi szinten telepít az idejáró horgászok számára, békés és ragadozó halakat egyaránt. A júliusi hónapban több mint 120 q ponty került telepítésre, míg a havi telepítések mellett, két esztendővel ezelőtt 8,5 millió pontyivadék került kihelyezésre, melyből 4-6 % megmaradását várják a víz kezelői. A holtágban szinte minden halfaj megtalálható, egyaránt megtalálja a békés halas és a ragadozó horgász is a számítását. Rendkívül gazdag a harcsa állománya a holtágnak, éppen ezért szívesen várják a kimondottan harcsára horgászó sporttársakat.

 

 

Az őszi időszakban pergetve és egyéb horgászmódszerrel szép számban akad horogra süllő és csuka is, bár a mérleg nyelve a süllők többségét mutatja. A hosszú nádfalak mentén pedig a megfelelően meleg időszakban az amur horgászok csaphatják be a „zöldevőket”, hiszen jelentős számban és nagy méretben fordulnak elő a vízben.

A pergető horgászok örömére balin is horogra akadhat, mint ahogy Gergő frissen (tőlem) beszerzett STRIKE PRO HUNCHBACK 55 wobblerén is rajtavesztett egy 50 cm hosszú őn, a nyílt nap alkalmával! 

Állami horgászjegy megléte mellett napijeggyel lehet a holtágon horgászni (éjszaka is), az állami horgászrendben meghatározott feltételek szerint, a kifogható halfajok méret és db korlátozása is e szabály szerint értendők. A 0-24 órás napijegy ára 2,300.- Ft, melyet a településen található horgász-ajándék boltban lehet megvásárolni. A holtág a falu alatt található, ahol üdülő övezet, gyümölcsösök és kertek szegélyezik, ezért a partszakasz hosszához viszonyítva kevesebb horgászhellyel rendelkezik, bár a kezelő a helyek számát bővítené. Pergető horgászat, a csónakos horgászattal egyetemben, elektromos motor használata is megengedett. Két db csónak áll rendelkezésre, saját csónak használata díjmentesen megengedett.

 

 

A holtágon két éve csodálatos 22 kg-os tőponty rekordfogás született, melyet egy idősebb helyi horgász csalt horogra. 20 kg feletti harcsák is szép számban akadtak horogra, ám az 50 kg feletti példányok sem ritkák. A faluban több szálláslehetőség áll a horgászok és családdal pihenők rendelkezésére, és a parton, több helyen lehet sátrat állítani.

Természetvédelmi övezet is található a tó egyik részén, ahol óvják a gyönyörű tökleveles, tavirózsás vízfelületet, itt horgászni nem szabad. A holtágon egyébként kenuzni, kajakozni is lehet, és ezek bérlésére is van lehetőség. 

 

A tó kezelője szeretettel és odadó vendégszeretettel vár mindenkit!

a település honlapja: http://www.tiszaug.hu/

 

 

Varjas Zsolt

Zsola

Szerző: Varjas Zsolt | 2011. augusztus 4.