Partner oldalaink

 

 

 

 

 

 

 

2. Pergető kupa Kovácsszénája 2011.04.02. – versenyzői szemmel
 

 

A drop shot technikát versenykörülmények között még nem alkalmaztam, de a mai nap roppant tanulságos volt számomra, számunkra. Simai Józsi barátom néhány nappal ezelőtt felhívott, lesz ez a pergető verseny Kovácsszénáján, induljunk. Örömmel mondtam igent, így a Horgászclub színeiben közösen versenyzünk. Eljött a mai reggel, indulni kellett. Technikai okok miatt édesapáméknál van mindkét munkaakkumulátorom, megkértem tegnap, tegye már be az autó hátuljába, a csónak súllyal és a kötéllel együtt, mert holnap szükségem lesz rájuk. Nem gondoltam rá, hogy ellenőriznem kell, de valahogy ez most kimaradt, én pedig a tóhoz érkezve, kinyitván a csomagtartót fedeztem fel, hogy az erőforrás vélhetően apuéknál maradt Akkor jöhet az evezés, nyugtáztuk, persze ennek nagyon nem örültünk.

 

Aztán következett a verseny megnyitója, majd a sorsolás.

 

 

 

 

A kétfős csapatok már várták a vízre szállást, hiszen ezért érkezett mindenki, és az időjárás kegyeibe fogadott bennünket, rendkívül szép, tavaszi időnek néztünk elébe. A verseny megnyitóján ismertették a szabályokat, ahogy ez egyébként lenni szokott. 

Furcsa módon a szervezők szavazásra bocsátották a verseny időtartamát, de a végén maradtunk az öt órában, bőven elég ennyi a vízen. Józsi megkért, húzzak én, mert ő mindig a lehető legrosszabb pozíciókat választja a versenyeken. Két fajta csónak volt, egy nagyobb, amiben kényelmesen lehet eltölteni az időt cuccokkal és egy kisebb, amit inkább behúzásra, vagy egy személyes pergető horgászatra tartok ideálisnak. A kisebb csónakot húztam és a 15. indulást, itt jegyzem meg, 15 csapat indult.:))) Ennyit az én szerencsés kezemről is…. A csapatok a húzási sorrendben két percenként indultak, mindenki elfoglalta kiszemelt helyét. Józsival úgy döntöttünk a mély vízen próbálkozunk, a gáttól kb. 40 méterre, a vízmélység 5-6 méter között volt. A csónaksúly hiánya is előtérbe került hamarosan, de egy nagy terméskővel és fonott zsinórral megoldottuk - gondoltuk. Józsi testvérének csapattársának az orsója felkapó kar nélkül ért ki a vízre, így kértek egy orsót tőlünk, és átmotoroztak érte. A két csónak összeérvén, kellemes hang kíséretében egy az egyben elnyírta a súly ideiglenesen összerakott fonott zsinórját. Ezt akkor még nem vettük észre, csak egy két perccel később. Közben én a mélyben kutattam a halakat, néhányat már dobtam, és a mederfenéktől számított 30 cm-re állítottam be a készségemen a horog távolságot. Kapás, és határozott bevágás után a mélyből felpumpáltam a csukát, 0,23-as monofil drop shot főzsinórral, előke nélkül.          

Itt viszont álljunk meg egy pillanatra, nézzük milyen zsinórt és orsót használtunk. A versenyre elhoztuk tesztelésre többek között a Maxima Drop Shot monofil zsinórt, melynek lágysága, de egyben erőssége kitűnően alkalmassá teszi a lágy plasztik csalik vezetésére, és azonnal közvetíti a kapást, feltéve, ha folyamatosan feszesen tartjuk a zsinórt, a tökéletes kontaktus érdekében. Nagy előnye a zsinórnak, hogy 300 m-es kiszerelésben kapható, így akár két dobot is meg tudunk tölteni vele, ha mondjuk az egyik orsónkat egy csónakból használt 240 – es, a másikat egy partról használt 270 – es drop shot botra szerelt orsó dobjára töltjük.

A módszerhez egyébként ideálisak a 20 – as és 30 – as méretű elsőfékes orsók, ám itt mindenképpen törekedjünk a megfelelően kifinomult letapadás mentes fékre, az anyag minőségére, és arra, hogy az orsó könnyű legyen, hiszen ne felejtsük el, néha hosszú órákat kell vele pergetnünk.

 

 

Mi megtaláltuk az ideális választást, és úgy döntöttünk, hogy a mikado iron reel 3009 –es orsóját visszük bevetésre. Az orsó 8+1 orsója tökéletes, lágy forgást biztosít, valamint a zsinór töltésénél kiderült, mennyire precízen, ideálisan rakja fel a zsinórt a fém dobra. 0,20 – as  zsinórból 200, míg a 0,25 – ből 150 m fér rá a dobra, ez a tárhely pedig bőséggel elegendő a pergetéshez, legyen az monofil vagy fonott zsinór. A hajtókart egyetlen gombnyomásra szállítási pozícióba hajthatjuk, ami szintén nem elhanyagolható kényelmi szempont. A legmeggyőzőbb azonban a tökéletes fékrendszere, amit fárasztásaink közben bizonyított. Ideális összhangot biztosított a bottal, valamint a választott zsinórral. Ezek után teljes szívemből ajánlom mindenkinek akár a hagyományos (split shot) pergetéshez, de a könnyű drop shot módszerhez is kitűnő választás. Ár érték aránya pedig meggyőz bennünket a vásárlásnál, hiszen az orsót megtaláljátok a Horgászclub web áruházának és az ABSF kínálatában. Horgászclub kártyával rendelkezők természetesen kedvezményesen jutnak hozzá.

De vissza a versenyhez. A csuka szákba terelése után vettük észre, hogy enyhén sodródunk a csónakkal. Józsi barátom hasonlóan vallatta a mély vizet a parttól a csónakig, és percekkel később az ő csukája is a pontyzsákban pihent. Így joggal bizakodtunk a jó eredményben, hiszen kezdetnek nagyon szép volt ez az eredmény. Ekkor egyik versenytárs csapat ránk szólt telefonon, lehet, hogy óvás lesz. Úgy döntöttünk, keresünk csónaksúlyt, partra eveztünk, majd a második súly is lemaradt. Vissza a partra. Ezzel nagyjából 1 órát elvettünk saját versenyidőnkből, és ebben az időszakban fogták a halaikat a körülöttünk horgászó csapatok. Józsi később nagy rutinnal még egy csukát szákba terelt, így már 3-ra szaporodott a halaink száma. A verseny alatt azonban a sors, és a ragadozók fejenként kétszer tréfáltak meg bennünket, tépték meg készségeinket, jelezvén, ők még mérlegeléshez sem akarnak partnerek lenni, nem szeretnének felszínre jönni.  Így az eredmény részünkről maradt. A reggeli versenykezdetkor jó döntést hoztunk, hogy a mélyebb részeket horgásztuk meg, párás és ködös idő volt, a nap sugarai csak a verseny kezdetén kezdtek meleget adni, így a partszéleken reggel korán még nem voltak aktívak a csukák, csak később.

A 15 csapatból 6. helyen végeztünk, 3590 grammal, 3 db csukával. Az első helyezet 7 kg körüli súllyal és hét csukával nyerte a versenyt. Az első 5 csapatot díjazták, az ötödiktől 410 gramm választott el bennünket.

 

A lefinomított könnyű pergetés bizonyította, hogy a hagyományos módszerhez viszonyítva gyorsabban meghozza az eredményt, ezt eddig is tapasztaltam. Csukás vízen azonban a kapások száma és az eredményes birtokbavétel aránya nem ideális. A hard mono előke biztosabb, ám koránt sem enged olyan élethű csali vezetést a lágy drop shot plasztik csalikkal, mint a fluorcarbon előke, vagy a monofil főzsinór maga.

 

Azt hiszem, a kimondott őszi süllőpergető versenyeken újabb próbát teszek, teszünk ezzel a technikával, mert továbbra is nagyon meggyőző számomra. Az egyéni süllőpergetések alkalmával azonban továbbra is kitartok a módszer sajátos és meggyőző eredményességében.

A meghorgászott hely a maga mélységével a körülmények ellenére jó választásnak bizonyult, hiszen a szákba terelt halakon kívül 4 halunk elment.

 

 

 

Varjas Zsolt (Zsola)

 


 

 

Kovácsszénájai pergető verseny

Az idén első alkalommal, a tavaszi csuka tilalmi időszak után került megrendezésre a pergető verseny. Az időjárás inkább késő tavaszi időnek felelt meg, a csukák zöme korán megszabadult ivartermékeitől, a nádban a kárászok fürödtek már. A reggeli kezdést követő első mérlegelés alkalmával látszott, hogy a nagyobb testű csukák nem neveztek be a versenyre. Egy-egy harcsa is jelentkezett a pergetőknek, de rövid kontaktus után megtépte a versenyzőket. A versenyen 15 csapat indult el, egy csónakban két versenyzővel. Összesen 42 db csukát fogtak 40310 gramm összsúlyban. A legnagyobb hal 2400 grammos volt, Kovács Zoltán fogta.

Képek a versenyről: Képtár megnyitása
 
Helyezés Egyesület neve Helyezési szám Fogott összsúly (g)
1. Kaszper János - Mészáros András 0 7.180
2. Kovács Zoltán - Tóth László 0 4.930
3. Németh Norbert - Palka Zsolt 0 4.630
4. Friedl Gábor - Odrobina Péter 0 4.170
5. Nagy Károly - Simai Attila 0 4.000
6. Simai Jószef - Varjas Zsolt 0 3.590
7. Lacher Zoltán - Papp Ákos 0 3.318
8. Borbély Lajos - Király Sándor 0 3.066
9. Mester Ákos - Tihanyi Péter 0 1.680
10. Budai Sántha Zsombor - Behek István 0 1.110
11. Kosztolányi György - Szente József 0 1.070
12. Bársony József - Papp Zoltán 0 1.066
13. Konkoly Gyula - Konkoly Péter 0 500
14. Bóra Áron - Tóth András 0 0
14. Sziklai Gábor - Sziklai Dominik 0 0

forrás: hebmesz.hu

Szerző: Varjas Zsolt | 2011. április 3.