Partner oldalaink

 

 

 

 

 

 

 

 

A Búzásvölgyi tó a Mátra észak-keleti lábánál található, Recsk község határában. 1972-ben a Búzakalász TSZ egy völgyzáró gátat létesített a Búzás-völgybe, hogy a völgyben folyó Búzásvölgyi patak vizét és a szomszédos hegyekről érkező csapadékot összegyűjtsék, és mezőgazdasági célokra hasznosítsák. A kis pataknak, és a bő csapadéknak köszönhetően a víztározó szépen felduzzadt, és nemsokára elérte a jelenlegi méretét ami 54 hektár.

A haltelepítéseket a TSZ kezdte meg 1973-ban, a telepítések zömét ponty, kárász tette ki, 1975-tõl már amurt, busát és harcsát is telepítettek.A horgászok száma 1991 után ugrott meg rohamosan, amikor megalakult a Búzásvölgyi Horgászegyesület. Az egyesület a tavat kezdetben a TSZ-től bérelte, majd a rendszerváltás után a tavat megvásárló recski önkormányzattól.

A tó teljes vízfelülete 54 hektár, kerülete 8,5 km. Megközelíteni Recsk felől lehet, a falun keresztül egy hídon át 1,5 km-es műút vezet a tóig. Az út a halőrháznál válik szét, a recski oldalon végig műút fut a tó partján, majd kövezett földútban folytatódik és kerüli meg a tavat. Mivel a viz a völgyben van felduzzasztva, a tó hosszúkás alakú, hossza 2,5 km. Legszélesebb pontja 250 m, partján egész hosszában öblök találhatók. A vízmélység átlagosan 2 méter, a gát környékén több mint 4 méter, középső részén 2-2,5 méter, a kíméleti területhez közeli részeken pedig csak 1,5 méter. A mederben kevés az akadó, csak a felső kíméleti területhez közeli részen található néhány tuskó, és néhány öbölben lehet még találni az elárasztott területen visszamaradt korhadó bokrokból. A tó a korához képest nem túl iszapos, sőt több részén teljesen agyagos a mederfenék. A tó körül kb 200 horgászállás található, melyek nagyrésze zúzott kővel borított. A horgászállásokat gépjárművel meg lehet közelíteni, de parkolni szigorúan csak az útpatkán szabad. A horgászállásoknál lehet sátrat állítani, nyársalni, bográcsolni. A víz minősége nagyon jó, a fogott halak húsa ezért ízletes.

 

Az 1999-ben átalakult vezetés nagy hangsúlyt fektet a folyamatos, jó minőségû telepítésre, amit szakértők bevonásával a horgászok igényei szerint végez. A tó életkora miatt sok kapitális hal található a vízben, rendszeresek a rekordfogások. Fogtak már 68,5 kg-os harcsát, 11,7 kg-os süllõt, 17kg-os csukát, 20,5kg-os pontyot, 27 kg-os amurt, 56kg-os busát, 9 kg-os kecsegét és fehérhalakból is akadnak kapitális méretűek. A halfaunát kecsege, menyhal és márna színesíti, bár a kecsegére és márnára tilalom van, az esetlegesen kifogott példányokat kíméletesen vissza kell helyezni a vízbe. Törpeharcsa nem található a tóban. A tónál szinte minden horgászmódszer sikeresen alkalmazható, még a téli lékhorgászat is, megfelelő jégvastagság esetén, amiről a kapcsolatok menüpontban található telefonszámokon előre lehet érdeklődni. Csónak használata tilos! Etetni szabad, az etetőhajó használata is engedélyezett.

A házirend néhány esetben eltér a MOHOSZ horgászrendjétõl, ezek a házirend menüpontban megtekinthetőek. Napijegyet csak állami horgászjeggyel rendelkező horgász válthat a helyszínen a halőrnél, vagy a tó felé vezető úton a Harcsa horgászboltban. Napijeggyel csak a műút mentén lehet horgászni, csak teltház esetén lehet a túlpartot igénybe venni. A fogási napló azonnali vezetése kötelező!

 

 

Elérhetőségeink

 

A halőr telefonszáma: 06-30/503-3579 

 

Pabolkov Péter tógazda telefonszáma:06-20/937-7545

A Búzásvölgyi tó e-mail címe: buzasvolgyito@freemail.hu  

A halőrház GPS koordinátái: É 47°56’28,8”,K 20°08’1,5”

 

forrás: http://buzasvolgyito.gportal.hu