Partner oldalaink

 

 

 

 

 

 

 


A Duna-delta Chilia ágáról
Általános információk

Duna a Fekete-erdőtől 2850 km hosszúságú, kalandos út után érkezik végállomásához, a Fekete-tengerhez. A torkolat előtt 70 km-rel két ágra bomlik: a Chiliai-ág 117 km hosszúságú határszakaszon folytatja útját, a Tulcea-ág pedig 17,5 km megtétele után a Sulina-ágra (63,7km) és a Szent-György-ágra (70 km) szakad. Az alsó két ágat érintő folyószabályozás lényegesen lerövidítette azok eredeti hosszát, ezáltal az érkező víz 58 %-a a Chilia-ágon éri el a tengert. A 4152 km2 kiterjedésű delta 82 %-a Románia, míg 18 %-a Ukrajna területén található.

Éghajlata dominánsan kontinentális, amelyet a tenger mérséklő hatása befolyásol. Az éves átlaghőmérséklet 11 °C, az évi átlagos csapadék 400-500 mm. Átlagos tengerszintfeletti magassága csupán 52 cm és területének 20,5 %-a a tsz. alatt fekszik. Az egyes morfológia csoportok az alábbi arányban oszlanak meg: folyóágak 3%, tavak 10%, mocsarak 69%, marsok 8%, gorondok 7%, síkság 3%.

A bokros, langós vizek hatalmas pontyokat rejtenek a Chilia élő Duna szakaszán.

Miért a Chilia ág?
Mindenkinek más szempontból jó választás a Chilia ág. Egy dolog azonban közös. Aki a Duna delta ezt az ágát választja, nem vágyik máshová soha többé.

Akik még nem jártak a Duna deltában:
Nekik a hazai viszonyokhoz képest a földi paradicsomot jelenti a Duna Delta ezen vidéke. Egyszerre található meg itt vadregényes táj és a hihetetlen halbőség. Itthon sajnos közel s távol nem találhatunk hasonló vizet. Vagy szép helyen horgászunk, vagy halat fogunk. Természetes vizeink "lerabolva", a "műanyag tavakon" foghatjuk meg azokat a halakat amelyekre vágyunk. 
Itt a Duna deltában horgászatunkat maximum a hattyúk, gémek, és egyéb védett madarak zavarhatják meg. Egy két napos etetéssel, egész napos szórakozást nyújtanak a 3-6 kg-os deltai vadpontyok. Ha valaki türelmesebb és beéri kevesebb kapással, etetés nélkül egy jól megválasztott, langós helyen összeakadhat élete pontyával, akár 20-30 kg-ossal is.

A delta harcsái a pó folyó fénykorát idézik, mind halbőségben, mint a halak méreteiben. Aki kitartó és éjjel alvás helyett a horgászatot választja, jó eséllyel horogvégre csalhat egy - egy nagyobb 50-60 kg-os példányt is. A legendás csukaállomány is megérdemel pár szót, hiszen aki rászán egy fél napot valamelyik gyönyörű tavon a pergetésre, hatalmas élményben lehet része. Rövid idő alatt akár 20-30 db csukát is foghatunk, a megfelelő mű csalival dobálva. Természetesen ezeknek a halaknak túlnyomó része visszakerül a vízbe, hogy másoknak is örömet okozhasson még megfogásuk.


A horgászatról további hasznos információkhoz kattintson ide!

Süllős hely a Tatarun, kb. 20 percre a tanyától

Akik már jártak a Duna delta más ágain:

Miben más ez a vízterület mint a Sulina vagy a Szentgyörgy ág? 
- nincs kiépített kövezett part, csak a természetes, vadregényes partszakaszok
- nincs hajóforgalom. Nincsenek 5 emelet magas tengeri hajók, folyamatos hullámzás és minden ami a hajóforgalommal jár 
- a csatornák nincsenek dugig tömve varsákkal hálókkal, a halászat a minimálisra van szorítva. Sőt Chilia vechén idén már megszüntetik a hal átvételét a halászoktól, tehát mindenki csak annyit fog, amit megeszik
- Nincs agyonhorgászva a víz, nincs "tömeg", az ember néha fél napot is eltölthet a vízen, hogy egyáltalán embert lát.
- Nagyobb egyedsúlyú halak. Mivel ez a terület még 7 éve természetvédelmi terület volt és a horgászok csak mostanában kezdik felfedezni, így  a halállomány zavartalanul tud szaporodni, fejlődni. Ez a jövőben is így lesz, mivel minimális az itt horgásztató túraszervezők száma, valamint a határvadászok és a helyi környezetvédők folyamatos ellenőrzései biztosítják, hogy a vízterületet ne "rabolják le".
- 30 percen belül elérhetőek szinten minden halfajra a kiváló horgászhelyek. Nem kell másfélórát motorcsónakozni, hogy egyáltalán horgászhasson az emberÖsszefoglalva, nagyobb halak, nyugalmasabb és természetesebb környezet, optimálisabban meghorgászható vízterületek.


Akik nem horgásznak:

Ez a vidék azoknak is tartogat kikapcsolódást, akik nem aktív horgászok. Egyedülálló ezen az égövön a Letea, a liánerdő, amely a világörökség része már. Több ezer madarat számláló pelikántelepek szintén feledhetetlen látványt nyújtanak, de megtalálható errefelé az Európában egyedül itt fészkelő halászsas is,  madár rajongók örömére. De az itt élő lipovánok  mindennapjai is érdekesség az utazó számára.

 
Az érintetlen természet garantálja a kikapcsolódást


Amennyiben további információkat szeretne, kérem hívjon bizalommal a lenti e-mail címen vagy bármelyik telefonszámon.

üdvözlettel
Tamás, Péter és Csongor

 
E-mail: panzio@chiliafenye.hu
Telefon:+36 20/399-5005, +36 20/27-09-840, +36 20/50-78-693
Romániában: +40 747-793-027, +40 748-323-940