Partner oldalaink

 

 

 

 

 

 

 

A multizásról közkívánatra

I. rész - az orsókról
 
Üdvözlök mindenkit, fórumos kalandozásaim során ért a felkérés, hogy valami összefoglaló és útmutató félét írjak kezdő vagy éppen haladó multisnak (castingosnak).
Szeretnék egy nem tudományos, inkább gyakorlati oldalról megközelített írást elétek tárni.
Nos, kezdjük a legelején: a multiplikátoros (áttételes) orsók őse a tároló orsó volt,amit egy Amerikai Kentucky államban élő órásmester, meg valószínűleg horgász-ember fejlesztett tovább. Őt George Snyder-nek hívtak, kora finommechanikai műszerésze volt,egy órás mester. Gyakorlatilag egy áttételt szerelt a szerkezetébe, ami egy hajtókarfordításra több dob fordítással reagált, ezáltal több zsinórt húzott be. Sokáig ezt hívták Kentucky orsónak. Természetesen modernizálták, szereltek bele tengelyt majd dobóféket is, először röpsúlyos rendszerben, később mágnesféket, korunkban még mikrochipet is. Szerkezetükből adódóan nagyon strapabíró orsók, két homlokfogaskerék a meghajtás lelke.
A swéd ABU cég, ami óragyár volt anno,fejlesztette tökélyre ezeket  a szerkezeteket.

A multizásról közkívánatra
 
 
 


Multi orsók

A multi orsóknak két nagy családja van a casting (dobó) és a trolling orsók.
A trolling orsók a tengeri horgászat eszközei, nagyon nagy zsinórtároló kapacitás és igen erős kivitel jellemzi őket. Na, ezekkel az orsókkal horgásznak cápára kék marlinra stb. Nálunk esetleg  harcsázásnál nádi pontyozásnál jöhetnek számításba,dobásra nem igazán alkalmasak inkább csak leeresztik a csalit vele a megfelelő mélységbe,vagy kieresztik a csalit  a halraj elé.
Képpel nem szolgálhatok, nekem nincsen még, de sok kép fellelhető a neten.


Casting orsók

A casting orsók a számunkra érdekesebbek, ezekkel pergetnek, ezekkel szeretnénk mi is. A casting orsók két fajtája a round-baitcasting reel (hengermulti) orsók, ezek nagyobb igénybevételre, nehézpergetésre élő halazásra fenekezésre alkalmasak. Nagyobb, sokszor egy alumínium vagy annak valamilyen ötvözetéből készül,vagy saválló fém háza van,esetleg műanyag. Igen masszív kivitelűek. 


Abu Ambassadeur 5601 UC4
 
Abu Ambassadeur 5601 UC4
 
  
         
A bait casting reel-ek (csalidobó-orsók) a pergetésre alkalmasabbak számunkra, mivel kisebb súlyokkal, esetlegesen wobblerekkel is alkalmasak pergetésre.
Mindkét orsóval lehet dobni,de  a henger multikkal nagyobb súlyokkal lehetünk eredményesek, kb 15grammtól felfelé, a casting orsókkal akár már kb. 5-7grammtól is.
Léteznek hagyományos „abus” kivitelű, tojás és az új divat szerint „ low” profilos casting orsók.

Daiwa Capricorn 100 XTCL tojás-multi és a ravaszos markolat.
 
Daiwa Capricorn 100 XTCL tojás-multi és a ravaszos markolat.
 

Hengermulti és low profilos orsó.
 
Hengermulti és low profilos orsó.
 


Low profilos orsók

A low profilos orsóknál lényegében elfordították a meghajtást, így jobban ráül a bot testére a szerkezet, kényelmesebb is kicsit tömörebb benyomást kelt, de ez csak szokás és komfortérzet kérdése. Lényegében az orsó és a dob helyzete változatlan, az a bottest felett helyezkedik el, lovagló helyzetben. Választásunk tehát függ a dobni kívánt csali tömegétől és a halfajtól is. Más való harcsára pergetni,mint balinra, csukára stb…

Team Daiwa Pro baitcasting a boton, megfigyelhető a „ráülés”
 
Team Daiwa Pro baitcasting a boton, megfigyelhető a „ráülés”
 


Az elhelyezkedésük alapján vannak felső és alsó állásúak is, ill jobb- és bal kezesek.
Mindenki válassza ki a magának szimpatikusat, a többség számára a felső állású bal kezes multi lesz az ideális.


Szinkronizált és asszinkronizált szálvezetésű orsó

Szinkronizált: dobásnál, fárasztásnál, tekerésnél megy a szálvezető a zsinórral ide oda, vigyázzunk, ne húzzuk a zsinórt- szálat be, sosem. Ha megtörténik fejtsük le és tekerjük újra fel. Nagyobb kapacitású orsókra jellemző.
Asszinkronizált: csak tekerésnél megy a szálvezető, kisebb, keskenyebb dobszélességű, pergető orsókra jellemző.
A következő részben a botokat elemezzük ki, tartsatok akkor is velem!

Üdv: Magnum97 - azaz János
 
forrás:peca.hu