Partner oldalaink

 

 

 

 

 

 

 

A multizásról közkívánatra IV.

Kezdeti nehézségeim, és pár jótanács
 
Zsinór: ajánlom a damilok használatát az első időszakban, a  merevségük miatt is, nem gond  a vastagabb damil sem (30-35-40), a multi nem érzékeny a zsinórvastagságra. Fonott szőtt zsinórt, csak ha már megvan a kellő rutinunk. Valahogy a fonott zsinóroknál megfigyelhető a dobási táv rövidülése, ez abból eredhet, hogy nincsen olyan merevsége mint a damilnak, és a menetek egymás mellé vágnak, illetve szőrösödnek és mint a „tépőzár” tapadnak egymáshoz.

Jó minőségű, kellően keményre-tömörre megszőtt, körszövött zsinórra van szükségünk, jó bevonattal. Van egy kis trükkje a fonott zsinóros multizásnak erre már az előző részben  kitértem, hasznos tanács a későbbiekre.
Itt jegyezném meg, hogy a távdobó bajnokok már 250méter felett is dobnak, és  a világrekordot is multi orsóval tartják.
Nem vész el a gyűrűkön a dobás lendülete, vagy felfoghatjuk úgy is, kevesebb erővel, könnyedén dobhatunk ugyanakkorát. Hát ez a könnyedség és elegancia tetszett meg benne.

Mivel egyik kedvenc módszerem a balinos műlegyes szereléssel történő balinozás, hamar szembesültem azzal a ténnyel, bizony kopnak a peremfutós orsóim elég hamar a 30-vagy akár 40grammos ólmok alatt. Egy megbízható szerkezetet kerestem, lehetőleg masszív fémtesttel, amivel messzire dobhatok, a csalit behúzhatom sodrásnak szemben könnyedén,jó és megbízható precíz fékkel rendelkezik,és nem utolsó sorban könnyű meg szép is. A zsinór kímélje, ne sodorja feleslegesen. Sok sok keresgélés után figyeltem fel a multi orsókra.
Először idegenkedtem a felső állás miatt, ami nem igazán megszokott volt számomra.

Azért ez a perem orsós egyeduralom csak itt Európában jellemző, a tenger melletti, illetve tengeren túli horgászok jellemzően 90%-ban multival dobálnak.
Ha megszoktuk elfogadtuk, semmi jelentősége nem lesz számunkra ennek a felső állásnak.
10 évvel ezelőtt nehéz volt multit vásárolni/választani itthon, szerencsére én hozzá jutottam egy használt Abu ambassadeur ultra cast orsóhoz 5601 UC4 méretben. Hát itt kezdődött minden, és mivel nem volt hozzá való botom egy 3,60-as feeder bottal a miló ufo nevűvel. Hát volt kínlódás rendesen, mert senki sem volt, aki megmutatta volna, hogy is kell csinálni mindezt. Bevallom utólag be is látom, a felszerelés is alkalmatlan volt a multizáshoz. Homályos felvilágosítást kaptam azért a horgászboltosomtól, de gyakorlatban nekem kellett rájönni. Gondoltam magamban, ha a kis 5 éves amcsi gyerek tudja ezt, hát én is megtanulom, megfejtem már a titkát. Feltekertem rá az előző évi damilom, mert mondták gubanc lesz, arra meg jó az is. Fogtam pár gyakorló csalit, és kimentem dobni.
 
Pár gyakorló csali. Jók még a csepp ólmok is.(20-30-40 grammosak)
 
Pár gyakorló csali. Jók még a csepp ólmok is.(20-30-40 grammosak)
 


Kimentem a vízpartra, kioldottam, suhintás, mint a peremorsóval, azt elengedtem, bár ne tettem volna..: természetesen madárfészek... Pár perc gubancolás után elemeztem mit csinálhattam rosszul:

1: nem szabad a csali és a bot spicce között akkora zsinórszakaszt „zászlót” hagyni.
2: nem szabad egyből akkorát „akarni” dobni, mint a megszokott technikával.
3: nem lendítünk óriásit, még ha jó fizikumban is vagyunk..
4: inkább szorosabbra húzzuk a tengelyféket, és nem babrálunk a röpsúlyokkal,nem szedjük ki, visszatesszük szépen, és ha már megvan, használjuk is (persze hogy kivettem őket 
5: türelem-türelem fog ez menni…
6: valahogy szerkesszünk már rá ravaszt drótból, mert így majdnem a bot is kirepül a kezemből...
7: a bicskát se hagyd otthon, jó lesz az még…
8: rövidebb bot (!)..
9: nem dobunk fej felett oldalról inkább..
10: nem csapjuk meg a csalit, és figyeljünk, ne akadjon az el, mert ha egyszer felpörög a dob, kész a madárfészek..! Ha elszáll a csali a damilról akkor is ez a végeredmény.
11: fonott zsinórt majd akkor, ha megy damillal is rendesen a dobás.

Hát ezeket átgondolva irány haza, barkácsolás indul, rájöttem, ez a  feeder, bár nagyon jó bot nem erre való.
Választásom a 3 méteres Technium botomra esett, szerkesztettem rá egy olyan drót fület-ravaszt, amit ha az orsót feltettem, akkor az fixen rajta maradt, az orsótartó rögzítette, szinte elégedett is voltam vele, mondván, ha akarok multizhatok is, meg persze perem orsóval is használhatom. Gyakoroltam szorgalmasan ment is a dobás, de átütő siker nem jelentkezett.
Igazából csak úgy kóstolgattam a dolgot. A komolyabb dobásokra (hosszabb táv), a kényszer vitt rá, eljött a nyári minimális vízállások ideje, sok rugany szárazra került. A megoldás a kezemben volt szó szerint. Ekkor határoztam el rekordokat fogok dönteni távolságban, még szorgalmasabban gyakoroltam, finomítottam a technikámon.

Balin ólmok-pilkerek, nagyon szépen és messzire dobhatóak
 
Balin ólmok-pilkerek, nagyon szépen és messzire dobhatóak
 


Rájöttem a röpsúlyok titkára is, mivel nekem volt 4 fekete 4 fehér alapból az orsómhoz, de arra is a legjobb fék a hüvelykujjam, mert mindig kéznél van. Ha bármikor dobás közben kétségeink merülnének fel, fogjunk rá a dobra vele, maximum előbb leesik a csalink a kívánt dobási hossznál, de ebből még baj nem származott.
 
Jerk csalik igen hatékonyak lehetnek csuka vadászat közben
 
Jerk csalik igen hatékonyak lehetnek csuka vadászat közben
 


A dobás menete:
1: beállítjuk a tengely és dobó féket. A dobó fék, ha röpsúlyos az orsónk, legyen mind benne bekapcsolt állapotban, mágneses megoldásnál max mágnesfék erő. Tengelyfék beállítása: az orsónkat oldjuk dobási helyzetbe, tegyük szabadon futóvá,a csalit körülbelül vízszintes helyzetben lévő botunknál enyhén pöcögtetjük a bot spiccével,és az szépen ereszkedjen, amikor földet ér, álljon meg a dob forgása. Nem baj, ha ekkor még egy leheletnyit húzunk rajta.
2: beállítjuk a zászlót, lehetőleg minél rövidebbet.
3: átváltjuk az orsót szabadon futóvá, ráfogunk a dobra hüvelykujjal.
4: hátravezetjük a csalit magunk mellé, ügyelve nem akadt-e el, nem tekeredett-e meg a bot spiccén a zsinór stb.
5: lendítünk, de nem túl nagyot, előre vezetjük, a bottal a csalit majd elengedjük a dobot.
(a csali legyen először valami ólom vagy pilker)
6: ha a csali befejezte a röppályát, vizet ért, megtekerjük az orsót, az ekkor átvált, és visszacsévéljük, bevontatjuk azt.
7 : újra tábla...
A hajtókar mellett található csillagfék a fő fékünk, ezt a zsinórunk szakítószilárdságához állítjuk be, és a botunkhoz! Beállítása egyszerű: valahová beakasztjuk a csalit biztonságosan, nekem jó e-célra  a drótkerítés is otthon, majd meghúzzuk a botot, ha nagyon könnyen enged az orsó előre tekerünk rajta, ergo húzunk rajta, ha viszont nem enged, akkor lazítunk rajta egyéni ízlés szerint. Én csak engedni szoktam fárasztás közben eleinte, csak mikor kifáradt a hal, szoktam visszább húzna rajta, vagy csak fárasztás után állítom vissza, hiszen bármikor rá lehet fogni a dobra, ez fárasztás közben is igaz.(!)   

Eltelt a nyár, megjöttek a sikerek, halak élmények, és szerelmünk kiteljesedett, ami azóta is töretlen természetesen más halra is dobálok multival, csukára villantókkal, jerk csalikkal.
Úgy éreztem, jó férj vagyok és megajándékoztam egy ravaszos bottal és meg is csaltam több bottal, orsóval, ilyenek vagyunk mi, szeretjük a háremet. Szaporodik is a gyűjtemény bőségesen, adom-veszem, cserélem, a botokat-orsókat nem váltom olyan gyakorisággal.

Pár villantó, ha jó a légellenállás/súly arány, élvezet velük dobni!
 
Pár villantó, ha jó a légellenállás/súly arány, élvezet velük dobni!
 


Azt tapasztaltam, hogy már inkább a multis dolgaim után nyúlok szívesebben, ennek több oka is van :

1:  rövidebb-könnyebb bot és szerelés.
2:  kompaktabb „egybenvanadolog” érzés.
3: pontosabb, precízebb, hosszabb dobások számomra adott körülmények között.
4: kényelmesebb..
5: nem elhanyagolható dolog..: a mutató ujjamat nem vágja be a zsinór dobás közben, mert bizony volt ebből balesetem, hogy fonott zsinór 40-es szivarólom azt adj neki. Be is kaptam egyből..
6: simán lehet akár 30-35-40-es damillal is nagyot dobni. Ez télen jön igazán jól, mikor a fonott már ráfagy a perem de a multi orsónkra is.
7: tökéletes zsinórkép, nem vitás a worm shaft tengely innen származik a perem orsónkba is.
8: szinte elnyűhetetlen a szerkezet megfelelő karbantartás mellett. Ne sajnáljuk a szálvezető sínére azt az 1 fél csepp olajat oda cseppenteni,orsónkat időnként belül is megkenni.
9: a zsinórvastagság nem befolyásolja a dobás hosszát, és a dob feltöltöttsége sem.
Elméletileg még nyerhetünk is vele, vastagabb zsinór nagyobb súly, hosszabb dobás.

Ha mindezt megtesszük, és sokat gyakorlunk, sok örömünk lesz benne. Hát multira fel, mert ha egyszer felpörög a dob… Nincs megállás!


Felszerelésem nagy részét innen-onnan használt oldalakról vettem. Ebben segítségemre volt KOPÉ barátom is, aki az „E” partos beszerzésben segédkezett. Ajánlom mindenkinek a használt oldalak böngészését, ill. a külföldi, akár tengerentúli vásárlást is, de itthon is beszerezhetőek hál’ istennek már a szükséges felszerelések, és ne feledjük a Google legyen velünk..
Készült egy nagyon jó videós anyag ez a multisuli.hu ajánlom mindenkinek.
Youtube-on vannak fent dobási stílusokat bemutató videók, ezek itt lelhetőek fel :

http://www.youtube.com/user/xxFishingForMenxx

Várom a fórumban kérdéseiteket, szívesen segítek, amiben tudok.

Üdv: Magnum97 azaz János
 
forrás: peca.hu